İtfaiye ve Yangın Güvenliği Alanımız Milli Eğitim Bakanlığı ve TOBB İle imzalanan Protokol kapsamında Proje kapsamındadır. Öğrencilerimiz Liseye Geçis Sınavı puanı ile bu alana kayıt olabilmektedir.
İtfaiyecilik ve Yangın Güvenliği Alanı: Kamu, özel kurum ve kuruluşları ile her türlü yapı, bina, tesis ve işletmelerin tasarımı, yapımı, işletimi, bakımı ve kullanımı aşamalarında, herhangi bir şekilde çıkan yangının can ve mal kaybını en aza indirerek söndürülmesini sağlayan, doğal afetlerde arama ve kurtarma yapan, yangın ve doğal afetler öncesinde ve sonrasında alınacak tedbirler ile organizasyon, eğitim ve denetimini üstlenebilme yeterliklerini kazandırmaya yönelik eğitim ve öğretim verilen daldır.
İtfaiyecilik ve yangın güvenliği alanı altında yer alan meslekte, sektörün ihtiyaçları, bilimsel ve teknolojik gelişmeler doğrultusunda gerekli olan mesleki yeterlikleri kazanmış nitelikli meslek elemanları yetiştirmek amaçlanmaktadır.
Öğrencilerin sağlık durumu, İtfaiyecilik ve Yangın Güvenliği Alanı altında yer alan mesleğin gerektirdiği işleri yapmaya uygun olmalıdır.
Alanımızda kısaca yangına müdahale, arama kurtarma çalışmaları, afetlere hazırlık çalışmaları ve tüplü dalış eğitimleri verilmektedir.
İŞ İMKANLARI:
İtfaiyecilik ve Yangın Güvenliği alanından mezun olan öğrenciler, seçtikleri dal/meslekte kazandıkları yeterlikler doğrultusunda;
.Yerel yönetimlerin itfaiye birimlerinde,
• Sivil savunma birimlerinde,
• Havaalanları itfaiye birimlerinde,
• Orman Genel Müdürlüğü itfaiye birimlerinde,
• Rafineri ve kimyasal tesisler itfaiye birimlerinde,
• Organize sanayi bölgeleri itfaiye birimlerinde,
• Yangın güvenliği ekipmanları satışı yapan özel firmalarda,
• Özel sektöre ait itfaiye birimleri vb.nde çalışabilirler.
YÜKSEKÖĞRENİM
Okulumuzdan mezun olan öğrencilerimiz Üniversiteye Giriş Sınavının birinci basamağını kazanıp Üniversitelerdeki Yüksek Öğrenim Programlarında girme hakkına da sahiptir. Program; geniş tabanlı ve modüler yapıda düzenlendiğinden, Mesleki ve Teknik Eğitim Yönetmeliği çerçevesinde yatay ve dikey geçişlere olanak sağlanır.
1. Alan/dalda sertifika, belge ve diplomaya götüren tüm programlar ve dallar arasında geçiş yapılabilir.
2. Diploma almaya hak kazanan öğrenci, İtfaiyecilik ve Yangın Güvenliği alanının devamı niteliğindeki programların veya bu alana en yakın programların uygulandığı meslek yüksek okuluna gidebilir ya da sınav sonuçlarına göre diğer yüksek öğrenim kurumlarını tercih edebilir.
1. Mezun olan öğrenciye alanda/dalda diploma verilir.
2. Öğrencinin seçtiği dal ile ilgili aldığı tüm dersler ve modüller diploma ekinde belirtilir.
3. Öğrenciye, programdan ayrıldığında veya mezun olduğunda, kazandığı yeterlikleri gösteren ve bir yaygın mesleki ve teknik eğitim programı ile aynı yeterlikleri kazanan kişilere eş değer belge verilir.
4. Öğrencinin kazandığı mesleki yeterlikler sertifikaya yönelik belgelendirmelerde değerlendirilir.
1. Alan programının toplam eğitim süresi, 9. sınıftan itibaren 4 öğretim yılı olarak planlanmıştır.
2. Eğitim süresinin okul, işletme ve bireysel öğrenme için ayrılmış dağılımı, İtfaiyecilik ve Yangın Güvenliği Alanı haftalık ders çizelgesi, dersler ve modüller ile ilgili açıklamalarda belirtildiği gibi uygulanır.